Η τύφλωση του Κύκλωπα

13 Φεβ.
τυφλωση

Το γλυπτό

   

  Στην πόλη Sperlonga της Ιταλίας, ανάμεσα στη Ρώμη και στη Νάπολη, το 1957, ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός δρόμου ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό σύνολο μαρμάρινων γλυπτών με μυθολογικά θέματα.

     Τα γλυπτά ήταν στημένα σε μια μεγάλη και πλούσια διακοσμημένη σπηλιά που ανήκε σε μια πολυτελή έπαυλη, χτισμένη στο δεύτερο μισό του 1ου αιώνα π.Χ., στην οποία είχε διαμείνει για λίγο ο αυτοκράτορας Τιβέριος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του. Υπήρχαν συνολικά τέσσερα συμπλέγματα σχετικά με την άλωση της Τροίας και τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Ένα από αυτά, που βρέθηκε στο βάθος της σπηλιάς μέσα σε μια βραχώδη κόγχη, έδειχνε την τύφλωση του Πολύφημου από τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του

     Ο Κύκλωπας Πολύφημος είναι ξαπλωμένος στον βράχο, μεθυσμένος από το κρασί που του έδωσε να πιει ο Οδυσσέας, ο οποίος στέκεται δίπλα του με μια κύλικα στο χέρι. Δύο σύντροφοι του Οδυσσέα ετοιμάζονται να βυθίσουν τον πάσσαλο με την πυρωμένη μύτη στο μοναδικό μάτι του Πολύφημου, ενώ ένας τρίτος σύντροφος κρατάει τον ασκό με το κρασί.

     Το έργο αυτό φιλοτέχνησαν μάλλον τρεις Ρόδιοι γλύπτες, ο Αγήσανδρος, ο Πολύδωρος και ο Αθανόδωρος.

Πηγή:greek-language.gr

Σχολιάστε